Onderzoek

In Someren stond een prachtige 90-jaar oude witte paardenkastanje *Aesculus hippocastanum* die moest wijken voor nieuwbouw. Om deze mooie boom te behouden was de vraag of deze verplant kon worden in plaats van gerooid. Nadat drie andere bedrijven het verplanten van deze ca. 150 ton wegende boom onmogelijk achten, concludeerde wij uit ons zelfstandige onderzoek dat dit wel mogelijk was. Deze uitdagende opdracht hebben wij dan ook in december 2020, in samenwerking met Van de Vorst Groenprojecten, tot uitvoering gebracht.

Uitgraven

Om deze grote boom te verplaatsen was het van belang om eerst de kluit volledig vrij te graven. De witte paardenkastanje bevond zich op een heuvel. Hierdoor ontstond een kluit met een hoogte van meer dan 2 meter en een gewicht van rond de 150 ton. Een echte uitdaging om te verplanten, maar daar houden wij van.

Zagen

Nadat de kluit was vrij gegraven was het tijd om de boom gereed te maken voor verplanting door middel van ons verplant systeem. Om het systeem aan te brengen werden door de graafmachines kettingen met een zagende beweging onder de kluit getrokken.

Verplantsysteem

Toen was het tijd om de platen onder de boom te bevestigen. Deze konden door middel van de aangebrachte kettingen op een goede wijze onder de kluit worden geschoven. De kluit stond daarna stevig op de platen en was klaar voor de reis naar de nieuwe plek.

Verplanten

Daar gaat hij dan... Op het systeem werdt de boom naar zijn nieuwe plek versleept. Hier zijn de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen om hem een fijne nieuwe plek te bieden. Ook na de verplanting hebben we de beste nazorg geboden voor deze grote boom, en met resultaat! Deze prachtige witte paardenkastanje heeft het namelijk goed naar zijn zin op zijn nieuwe plek. De boom begon dit jaar later aan zijn herfst en had het langste blad van alle bomen in het park. Houd onze website in de gaten voor updates over deze verplanting. Heeft u ook een (uitdagende) verplant opdracht? Neem dan contact met ons op!