De opdracht

Voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis in Helmond was meer ruimte nodig. Precies op die plek stond een prachtige oude Treurwilg van rond de 100 jaar oud. De oorspronkelijke opdracht draaide daarom ook vooral om het behoud van dit prachtige landschapselement. Samen met Van Der Vorst Groenprojecten werdt er een onderzoek gedaan naar de nieuwe groeiplaats van deze mooie Wilg.

Echter bleek de grond daar dusdanig vervuild te zijn dat de boom verplanten niet meer mogelijk was. De opdracht werdt aangepast en het resultaat was dat deze prachtige Treurwilg toch gerooid moest worden. Dit is op 25 oktober tot uitvoering gebracht.

Voorwerk

Om het rooien makkelijker en veiliger te maken is er gekozen om de boom van te voren uit te klimmen en de grootste takken te verwijderen. Daarna werd aan de top van de boom een lier bevestigd om te val van de boom te leiden.

Stekken

Velen vonden het erg jammer dat deze mooie boom plaats moest maken. Dit was de reden dat veel mensen een aanvraag hebben gedaan voor een stek van de Treurwilg. Om aan dit verzoek te voldoen zijn er een flink aantal stekken genomen voor de boom werd gerooid. Deze konden later op worden gehaald.

Het rooien

Om de boom te rooien hebben we eerst gekeken naar de ideale plek om hem te laten vallen. Daarna is er onderzocht hoe de stam van de boom en de binnenkant er uit zagen om te beste plek voor de valkerf te bepalen, met als doel om de val zo veilig en soepel mogelijk te laten verlopen.

De val

Nadat alle voorbereidingen waren getroffen was het moment daar om de boom definitief te verwijderen. Met de lier op zijn plek werd de valkerf gemaakt en viel de boom vervolgens om.

Na de val is het hout klaar gemaakt voor transport. Het hout wordt gebruikt in een kunstproject om toch nog iets over te houden van deze prachtige oude Treurwilg.