De opdracht

Naast een boerderij in Asten staat een prachtige singel met bomen die dient als afscherming van de naastgelegen weg. Echter stonden er te veel bomen te dicht op elkaar. Dit beïnvloede de groei van de bomen. Ze ontwikkelde geen mooie volle kronen en bleven vooral lang en dun met als gevolg dat de bomen gevoeliger zijn voor windworp. Om toekomstige problemen te voorkomen en de singel storm bestendiger te maken is er op advies van Meeuwsen B&T besloten om een deel van de bomen te rooien. Door deze ingreep is ruimte gecreëerd voor de overgebleven bomen.

Boomselectie

Om te bepalen welke bomen er konden blijven staan en welke er gerooid moesten worden is er een selectie gemaakt. Tijdens deze selectie is er rekening gehouden met het behouden van de biodiversiteit in de tuin. Zo is er uiteindelijk een selectie gemaakt van diverse soorten gezonde bomen die de komende jaren de kans krijgen om prachtige kronen te ontwikkelen.

Rooien

De Treurwilg gelegen bij het gemeentehuis van Helmond moest gerooid worden om plaats te maken voor nieuwbouw, nadat was gebleken dat de grond op de groeiplaats te vervuild was om de boom te verplanten. In samenwerking met Van Der Vorst Groenprojecten.

Versnipperen

Eenmaal aangekomen bij de versnipperaar, worden de dikke stammen aan de kant gelegd en het takhout direct versnipperd. Na het klein maken van de takken zijn de snippers terug gebracht onder de bomen. Deze snippers zullen in een tijdsbestek van twee jaar volledig vergaan en dienen als voeding voor het bodemleven en de bomen.

Afronding

Na de werkzaamheden is alles netjes opgeruimd. Ondanks het verwijderen van een aantal bomen staat er alsnog een prachtige volle singel met bomen die nu de ruimte hebben om zich vol te ontwikkelen.