De opdracht

In Sterksel ligt een weiland wat voorheen werdt gebruikt als boomkwekerij. Inmiddels wordt deze grond daar niet meer voor gebruikt en bevatte het weiland volgens de gemeente te veel bomen. Het gevolg hiervan is dat de grond van landbouwgrond wordt omgezet naar bosgrond met als resultaat waardevermindering.

De vraag aan Meeuwsen B&T was om het terrein leeg te maken en alle bomen te rooien. Echter zijn er een flink aantal prachtige bomen op dit terrein te vinden en is het behouden van bomen iets wat bij Meeuwsen B&T hoog in het vaandel staat. In overleg met de klant is er daarom besloten om een deel van de bomen op kluit te zetten voor de verkoop met als doel ze elders aan te planten. Zo kunnen er een tal prachtige gezonde bomen beginnen aan hun tweede leven.

Verplantmachine

Met gebruik van de verplantmachine hebben we de bomen op kluit gezet. De bomen van rond de 8  - 10 meter hoog en een gemiddelde diameter van 20 centimeter werden zorgvuldig uit de grond gehesen. Vervolgens werden ze in de verplantmachine vervoerd naar een daarvoor bestemd stuk op het weiland en in een met jutte bekleed gat geplaatst om daar de draadkluit te kunnen bevestigen.

De draadkluit

Er is gekozen om alle bomen te voorzien van een draadkluit. De combinatie van de draad met het jutte zorgt ervoor dat de kluit mooi bij elkaar blijft, ook tijdens het transport. Het voordeel van een draadkluit is dat deze niet verwijderd hoeft te worden voor het aanplanten van de boom. Zowel het jutte als de draad zullen uiteindelijk in de grond verteren. De boom kan daarom zichzelf en zijn wortels prima ontwikkelen na aanplanting.

Het resultaat

Nadat de bomen zijn voorzien van een draadkluit zijn ze klaar voor transport en verplanting. Momenteel zijn er nog steeds een aantal van deze prachtige groene beuken te koop. Bij interesse mail of bel gerust en wij helpen u graag verder.